DRUGAČIJI POGLEDI

kontrast
tekst
razmak
linkovi

Ana Jovičič

Apsolvent

Ana je apsolventkinja na Filološkom fakultetu u Beogradu i studira srpski jezik i književnost. Za sebe kaže da je aktivistkinja u oblasti prava osoba sa invaliditetom. Njeni problemi sa čulom vida su takve prirode da vidi samo pola procenta punog kapaciteta, na oba oka. Njeni problemi sa vidom počinju još od rođenja, budući da je usled prevremenog rođenja morala da provede dva meseca u inkubatoru.

Sa devet godina je osetila da joj se vid naglo pogoršava zbog čega nije više mogla da čita kao ranije i bila je primorana da pređe u novu školu koja će ispuniti njene novonastale potrebe. Tu je vrlo brzo naučila Brajevo pismo, budući da joj je kao ljubitelju knjiga bilo važno da ostane vezana za svoju strast. Ubrzo su usledili uspesi na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, koja su nagovestila Anin budući izbor fakulteta. Studiranje je sa sobom donelo brojne izazove i neprijatne situacije na granici sa diskriminacijom, koje je uz pomoć porodice i kolega sa kojima se sprijateljila uspela da prevaziđe.

Ističe da je od neprocenjive važnosti da se osoba sa oslabljenim vidom ne zatvara u sebe i da se okruži ljudima u čijem prisustvu će moći da se oseti poštovano što će se pozitivno odraziti na samopouzdanje i samostalan život.


M-RS-00002248