DRUGAČIJI POGLEDI

kontrast
tekst
razmak
linkovi

Kako sačuvati vid i zdravlje očiju ukoliko imate dijabetes?

10 saveta koji Vam mogu pomoći

Kako dijabetes utiče na zdravlje očiju?


Ako imate dijabetes, veća je verovatnoća da ćete imati probleme sa očima, uključujući dijabetičku retinopatiju, dijabetički makularni edem, kataraktu i glaukom. Oni mogu uzrokovati slabljenje, pa čak i gubitak vida.

Najbolji način da sprečite ove probleme je da dobro kontrolišete dijabetes, uključujući redovne kontrole kod endokrinologa, kako biste izbegli visok nivo šećera u krvi koji može dovesti do oštećenja krvnih sudova očiju.

Za osobe koje boluju od ove bolesti izuzetno su važni redovni pregledi vida i praćenje uputstava lekara.

Evo nekoliko koraka koji mogu pomoći u očuvanju vida i zdravlja očiju kod osoba sa dijabetesom:


1. Redovni pregledi očiju

Redovno (jednom godišnje) se podvrgavajte oftalmološkim pregledima da biste pravovremeno otkrili eventualne znake oštećenja, pre nego što se pojave problemi sa vidom

2. Kontrola šećera u krvi

Održavanje optimalnog nivoa šećera u krvi ključno je za sprečavanje komplikacija povezanih s dijabetesom, uključujući i one koje utiču na vid.

3. Redovno praćenje krvnog pritiska i holesterola

Visok krvni pritisak i visok holesterol mogu pogoršati stanje očiju kod osoba s dijabetesom. Redovno pratite svoje vrednosti i posavetujte se sa lekarom o tome kako ih držati pod kontrolom.


4. Zdrava ishrana

Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, žitaricama, proteinima i zdravim masnoćama može pomoći u održavanju opšteg zdravlja organizma, a posebno kod dijabetičara.

5. Održavanje zdrave telesne težine

Održavanje zdrave telesne težine može smanjiti rizik od razvoja komplikacija povezanih s dijabetesom.

6. Ostavite pušenje

Pušenje je štetno za Vaše zdravlje, uključujući i Vaše oči. Na primer, duplo je veća verovatnoća da ćete dobiti kataraktu ako pušite. Pušenje može pogoršati stanje očiju kod osoba sa dijabetesom. Pušači imaju veće šanse da dobiju dijabetičku retinopatiju i da se ona brže pogorša.

7. Pravilna upotreba lekova

Redovno uzimajte propisane lekove za dijabetes i druge povezane zdravstvene probleme prema uputstvima svog lekara.


8. Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost može poboljšati kontrolu nivoa šećera u krvi i opšte zdravlje, što može imati pozitivan učinak i na zdravlje očiju.


9. Zaštita od sunca

Nosite sunčane naočare sa UV zaštitom kako biste zaštitili oči od štetnih sunčevih zraka.


10. Praćenje simptoma

Ako primetite bilo kakve promene u vidu ili simptome poput zamagljenog vida, crnih mrlja ili bol u očima, odmah se obratite svom oftalmologu. Rani simptomi mogu upućivati na probleme s vidom koji zahtevaju hitno lečenje.

Ako imate dijabetes, možete sačuvati dobar vid. Postarajte se da aktivno kontrolišete svoju bolest zajedno sa svojim oftalmologom i endokrinologom kako biste smanjili rizik od oftalmoloških komplikacija.

Ukoliko sledite ove korake i sarađujete sa svojim lekarima, možete znatno smanjiti rizik od komplikacija povezanih s dijabetesom koje utiču na vid i očuvati zdravlje očiju.

Reference:

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications/retinopathy/how-is-retinopathy-treated

https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/top-five-diabetes-steps

https://www.wytheeyeassociates.com/6-eye-care-tips-for-people-living-with-diabetes/

  M-RS-00003237